Jakie właściwości ma miód? Czy jest aż tak zdrowy?
Miód ma wiele właściwości. Przede wszystkim jest doskonałym sprzymierzeńcem w odchudzaniu.
Dzięki wyjątkowo niskiej kaloryczności może pomóc schudnąć, zapobiegając gromadzeniu się tłuszczów.
Wiadomo również, że jedna łyżka miodu pomaga zachować zdrowie mózgu, spowalnia procesy starzenia i ułatwia trawienie.
Miód ma również działanie przeciwzapalne i dobre dla serca. Poprawia krążenie i obniża poziom cholesterolu.
Jest to antybiotyk, środek przeciwwirusowy i antyseptyczny, który pomaga w przewlekłym zapaleniu oskrzeli i bólu gardła.
Stwierdzono, że miód jest skutecznym leczeniem różnych dolegliwości, w tym: alergii, zapalenia stawów, astmy, zaburzeń krwi, raka, biegunki i tym podobnych.
Miód był stosowany w medycynie od czasów starożytnych. Nasi przodkowie używali go do leczenia ran oraz leczenia kaszlu i oparzeń.
Kiedy odkryto antybiotyki, miód był w wielu przypadkach używany jako ich substytut, ponieważ jest skuteczny jako środek leczniczy nawet w najcięższych przypadkach.
W zależności od rodzaju jest to produkt naturalny, mieszanka wielu pierwiastków takich jak woda, tłuszcze, białka, minerały. Jakie ma dokładnie właściwości?
Wiadomo na przykład, że jest źródłem witaminy C. Witaminy wspierają układ odpornościowy i ułatwiają przyswajanie żelaza.
Gdzie dodatkowo może być stosowany w leczeniu ran i oparzeń zmniejszając podrażnienia i przyspieszając proces gojenia.
A więc na co zwracać uwagę przy zakupie?!
Miód można kupić w aptekach lub sklepach wielobranżowych. Nie należy jednak kierować się wyłącznie ceną, a warto zwrócić uwagę na opakowanie.
Jeśli był mocno skręcony, a etykieta nie jest uszkodzona, to taki produkt jest bezpieczny do spożycia.
Warto wybrać taki, który dobrze smakuje i nie zawiera konserwantów.
Miód hamuje rozwój wielu szkodliwych drobnoustrojów (chroni przed pleśniawką, która powoduje ból gardła, jest skuteczny w leczeniu wielu chorób skóry).
Kompozycja miodu zawiera różnorodne witaminy i pierwiastki śladowe przydatne dla zdrowia: B1, B2, PP, kwas foliowy, pirydoksynę, ryboflawinę, niacynę i tiaminę.
Jego właściwości antyseptyczne dodają kolejnych plusów w wyborze w szczególności, że zawiera przeciwutleniacze ( flawanole ), które poprawiają układ odpornościowy i zwalczają infekcje.
Dołączając myśli, czy warto mieć słoiczek miodu w domu, można już teraz zadać sobie takie pytanie. Mając same pozytywne właściwości smakowe jak i dla zdrowia czy choroby,
można stwierdzić, że nawet miód powinien gościć w każdym domu.