Roladki z wołowego mięsa w sosie własnym
Roladki z wołowego mięsa to wspaniały pomysł na niedzielne drugie danie. Roladki te są miękkie, doskonałe z ogóreczkiem lub surówką z białej kapusty. Ich przygotowanie jest nie trudne, jednak należy pamiętać, że nie wolno solić wołowiny przed duszeniem i całym procesem gotowania.
Roladki wołowe przygotowujemy, układamy małe placki, które wypełnimy ogórkiem konserwowym. Mięso można lekko popieprzyć, pomiędzy ogórek wsadzić cebulkę dla lepszego smaku.
Roladki wołowe można zawinąć wraz ze składnikami, które dodaliśmy uprzednio. Roladki podsmażamy na patelni, tak aby miały brązowe pieczątki z każdej strony. Jednak potrzeba uważać, by ich nie spalić, bo nie będą smakować. Do smażenia warto zastosować oliwę z oliwek, tak aby nadała wyrazistego smaku, a zarazem mięso było zdrowo przygotowane. Roladki w sosie własnym to duszone mięsko, które można długo dusić, by wydobyło ten wspaniały aromatyczny smak, było jednocześnie łagodne i podbijało kubki smakowe. Do tego dania można podawać wino białe lub czerwone, gdy chcemy nieco podnieść jakość naszego domowego obiadu.
I dodać tu można, że do mięsa wołowego można również dodać piwo karmelowe podczas gotowania, nada to aromatu i smaku.
Przygotowane roladki można podawać gorące zaraz po pierwszym daniu, jakim jest zupa.
Na zakończenie wypada stwierdzić, że roladki wołowe w sosie własnym to świetny pomysł na ciepłe danie, a zarazem nieco odmiennego, nieco smacznego, co dodaje energii każdego dnia. Gdyż mięso to proteiny, które potrzebuje organizm naszych milusińskich.